SCH Jubileumboek 90 jaar

Het is een wonder dat Sport Club hees op 23 januari 2011 het negentigjarig bestaan heeft kunnen vieren. De volksclub van het Nijmeegse waterkwartier kijkt terug op een roemrijk verleden met pieken en dalen. In het seizoen 1935-1936 spelen de Blauwe Jungskes op het hoogste niveau in de Eerste Klasse. Met sterren als Piet Gidding, Rein Bosch, Hent Roos, Tini van Reeken, Bennie Werts, Chris van der Weerden en Eric van Rossum ontwikkelt ‘De Trots van het Waterkwartier’ zich tot hofleverancier van N.E.C. De Nieuwe Neeskens, die Wiel Coerver in 1973 mee wil nemen naar Feyenoord, komt van S.C.H. Ronnie de Groot verzilvert als S.C.H.-pupil penalty’s tegen Jan van Beveren.

In 2002 wordt het eerste elftal uit de competitie genomen en raakt de vereniging in verval. De geplande fusie met Nijmeegse Boys gaat in 2007 niet door. Met moeite krabbelt de club weer op. Dat 2011 in het teken staat van toekomstperspectief is een wonder wat met hard tot stand is gekomen.

In portretten komt de historie van S.C.H. tot leven. De verhalen over deze bijzonder omnivereniging, waar voetballen soms een bijzaak is vanwege alle nevenactiviteiten, zijn meeslepend. Als sociaal dorp in de buurt is S.C.H. een tweede huis voor de arbeidersklasse. In vogelvlucht komt de algemene geschiedenis van ‘Sport Club Waterkwartier’ aan bod, evenals De Cup van Nijmegen waarmee alle Nijmeegse amateurvoetballers worden uitgedaagd en verbroederd.

Sportjournalist Maarten Omvlee gebruikt verrassende invalshoeken om te laten zien dat S.C.H. weer wil worden wat het was: Dè club van je leven!

 

Burgemeester Bruls met SCH Jubileumboek

Danny Hoekman met SCH Jubileumboek

Hans Venneker met SCH Jubileumboek

Johan Derksen met SCH Jubileumboek

Download de column van Johan Derksen (Voetbal International 29-2-2012)